PÄKÄPAIMENEN ME UUTISET KOIRAT KASVATIT PENNUT KUVAT LINKIT YHTEYSTIEDOT


PENNUT
Bingo on astutettu JAS:lla 17.1, joten toiveissa on maaliskuun lopulla pentuja. Nämä pennut myydään vain harrastaviin jo koirakokemusta omaaviin koteihin.

Kikka on puolestaan astutettu Boogiella 11. & 13.2, joten tästä yhdistelmästä odottelemme pentuja huhtikuun puolen välin tienoilla.

Mikäli etsit pentua näyttelyihin tai puhtaasti paimennukseen, eivät nämä pentueet välttämättä sovellu sinulle.

Mikäli yhdistelmä kiinnostaa, niin ota yhteyttä sähköpostitse miikku [at] pakapaimenen.com
JAS (Mithrandin Name Of The Game) valikoitui lopulta Bingon sulhoksi pitkällisen etsinnän päätteeksi. Olen ollut kovin tykästynyt JASsin isään (Vallhunden Tom "Tauno") ja aloinkin katselemaan Taunon poikia Bingolle. Treffattuani JASsin ensimmäistä kertaa olin jo täysin myyty! JAS on vahva, raamikas uros, jolta löytyy erinomainen moottori, vaikka koira ei olekkaan mikään ylivilkas häseltäjä. JAS ei turhia hauku (tai muutenkaan ääntele), pääkoppa pysyy kasassa erittäin hyvin. Isosta koostaan (säkä n.56cm?) huolimatta JAS on erittäin elastinen uros. JASsilla ei ole ollut ongelmia äänien (kuten ampumisten) kanssa, eikä myöskään uusissa paikoissa, eikä se ole häiriöherkkä. Se mistä minä pidän erityisesti, ei JAS ole myöskään ohjaajapehmeä vaan kestää ohjaajaltaan painetta, ollen kuitenkin kuuliainen. JASsin taistelutahto on mahtava, se jaksaa repiä lelusta ja pitää siitä kiinni loppuun asti! Tämän lisäksi JAS on myös ahne, mikä on varsin toivottava piirre. Maha ei ole koskaan JASsia vaivannut, se pystyy syömään helposti mitä vain. Bingolle halusin myös avoimen uroksen ja sitä tuo jätti kyllä on! Hirmuinen pusuttelija ja syliinkin tunkee kovasti! Kaikille uroksille ei lämpene, mutta mitään ongelmia ei ole asiasta tullut. Treeneissä/kisoissa keskitytään täysillä tekemään töitä, eikä haahuilla. JAS on kisannut niin FH-jäljellä kuin PK-jäljelläkin. PK-jäljellä on myös valiokello käynnistynyt heti ensimmäisessä kokeessa! JAS on myös kisannut TOKOssa VOI1 arvoisesti. Tämän lisäksi JAS on vähän treenaillut myös hakua ja vepeä, sekä tainnut ihan inasen eksyä myös agilityn pariin. Varsin monipuolinen harrastuskaveri siis kyseessä!

Lonkat: B/A
Kyynärät: 0/0
Selkä: kuvattu epävirallisesti terveeksi
Silmät: OK (08/17)
Olat OK
Polvet: 0/0 (04/16)
TNS, CL & CEA terve vanhempien testitulosten perusteella

JASsin videoita
PK-telineet
Seuraamista
Hakua
Vepeä
Ilmaisutreeniä
kaukoja ja tunnaria
ALO-kokeessa

Kuvia JASsista

Bingo (Päkäpaimenen Käry Kävi) on oma kasvattini ja se pentu, joka meinasi kotia jäädä. Binge meni kuitenkin Tanjalle sijoitukseen, enkä ole tätä vielä katunut (huippukodin on murunen saanut). Olen kuitenkin Bingoa nähnyt paljon vuosien varrella ja onhan se välillä minulla hoidossakin ollut. B ei välitä juurikaan ihmisistä, paitsi niistä tutuista ja parhaista. Binge on ahne ja taistelee leluista hyvin, se palkkautuu molemmilla erinomaisesti. Toisia koiria mieluiten väistää, mutta etenkin yksi naapurin husky aiheuttaa Bingolle niskakarvojen pystyyn nousemisen ja haukut. Kisapaikoilla Bingoa ei voisi vähempää kiinnostaa muut koirat, se keskittyy täysin tekemään töitä Tanjan kanssa. Binge onkin varsin helppo kisakaveri, sillä se ei pelkää ääniä tai uusia paikkoja. Bingolta löytyy kuitenkin inasen terävyyttä ja reaktiivisuutta, mutta nämä eivät ole arjessa tai harrastuksissa haitanneet menoa. Agissa B on kiihkeä, mutta silti sillä pysyy pää kasassa, eikä se ala ryysimään ja vetämään rimoja alas, joskus joku putki tosin saattaa olla liian vetovoimainen ohitettavaksi...Bingo on hyvin kuulolla, vaikka täysiä painattaisikin menemään, se kestää ohjaajalta painetta, vaikka muuten ei kova koira olekkaan. Bingosta löytyy enemmän tietoa sen omilta sivuilta. Bingon sisarusten terveystiedot löytyvät puolestaan täältä.
Lonkat: A/B
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Selkä: LTV0, VA0 & SP0
Silmät: OK (6/16)
Olat OK
TNS & IGS terve, CEA -kantaja

Bingon videoita
Hyppyrata
Agirata
Viimeinen kakkosten startti
Bingon ja Kenon painia
Lisää siskosten painia
Bingo "huvipuistossa"
Ja se syy miksi neiti B erottui aina muista

Kuvia BingostaKikan sulhoksi valikoitui nuori ja komea Boogie (virallisemmin Mustela). Boogie on arjessa varsin huomaamaton kaveri, joka kestää niin uudet paikat kuin äänetkin. Herra on itsevarma sekä tasapainoinen, eikä sillä ole ongelmia toisten koirien kanssa (ei rähjää tai kiihkoile), ihmisiä rakastaa ja on hyvin avoin. Boogie harrastaa agilityä ja onkin siinä nopea, kääntyy hyvin, on varsin elastinen, sekä tekee äänettä töitä. Pääkoppa pysyy hyvin kasassa, niin kotona kuin agissakin (ennen lähtöä kisapaikalla saattaa haukkua päästä, mutta radalla ei säädetä omiaan vaan tehdään keskittyneesti ja voimalla töitä). Agissa palkkana on ollut lelu, josta Boogie taisteleekin erinomaisesti. Ruoka ei ole palkkana yhtä hieno, mutta mikään nirso ei Boogie ole. Hyväntahtoinen äijä, joka on aina valmis hommiin ja tekeekin sen sitten täysillä.

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV0
Silmät: OK (11/17)
Olat OK
TNS & CEA terve

Boogien agilityvideoita
nollarata
1
2
3
4
5

Kuvia Boogiesta

Boogie asuu Helsingissä ja on siellä tavattavissa ainakin treenien merkeissä. Pasille voi pistää sähköpostia asiasta pasikosonen [at] gmail.com

Kikka (Päkäpaimenen Kikka Kolmonen) on niin ikään oma kasvattini ja se muutti ystävälleni Lauralle Itä-Suomeen. Kikan päälaji on ollut toko, lisäksi Kikan kanssa on treenattu myös agilityä ja hakua. Lauran jokseenkin kiireisten parin vuoden aikana ei kuitenkaan aikaa ole jäänyt aktiiviseen kisaamiseen tai täyspainoiseen harrastamiseen. Kikalla on pennut kennel Saunajaakolle (4/17), jonka takia tuli pieni tauko harrastuksiin. Kikka on helppo ja tasainen tyyppi, hieman kirjastotätimäinen, vaikka nauttiikin juostessaan täysiä kavereiden kanssa. Kropaltaan Kikka ei ole pieni eikä siro, sillä on hyvä rakenne ja isohkosta koostaan (n.52cm) huolimatta Kikka on varsin ketterä ja elastinen. Kikka ei välitä vieraista ihmisistä, eikä näe tarvetta tehdä lähempää tuttavuutta tuntemattomiin. Toisten koirien kanssa tulee hyvin toimeen, ei ole haastamassa riitaa. Kikka on ahne (ainakin se tuntuu koko ajan olevan nälkäinen täällä meillä) ja rakastaa palloja (sekä hanskoja ja keppejä)! Kikka palkkautuu erinomaisesti sekä leluilla että ruualla. Sillä ei ole myöskään ongelmia uusissa paikoissa tai äänien suhteen, paukut eivät hetkauta.

Kikan ja Bingon sisarusten terveystiedot löytyvät täältä.

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV0 & VA0
Silmät: Puutteellinen kyynelkanavan aukko, muuten OK (2/18)
Olat OK
CEA & IGS terve

Kikan videot
Tokoa ja tottista
Tokokoe

Kuvia Kikasta

Kikkaa pääsee näkemään Varkaudessa kun sopii Lauran kanssa aikatauluista. Lauralle voi laitella sähköposti laura.vaalimaa [ät] gmail.com, Kikka on tällä hetkellä vielä Lempäälässä tavattavissa minun luonani helmikuun ajan.
Pentumme lähtevät uusiin koteihin aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennut tullaan madottamaan, mikrosiruttamaan, pentutestaamaan ja rekisteröimään ennen luovutusta. Lisäksi eläinlääkäri tutkii pennut. Mukaan tulee pentupaketti, sekä tietysti kasvattajan tuki 24/7.

Pennut kasvavat perheen keskellä ja totuttelevat perheen arkeen. Ääntä ei säästellä pentujen ollessa talossa, pennut kun saavat tottua normaaliin elämään. Lisäksi pennut autoilevat, tottuvat käsittelyyn, liikkuvat erilaisilla pinnoilla ja maistelevat erilaisia ruokia. Meillä on kolme lasta, jotka pitävät kyllä huolen kavereineen lapsisosiaalistamisesta. Lapset saavat olla pentujen kanssa valvotusti ja pennut saavat paljon positiivisia kokemuksia täten lapsista. Pihapiiristämme löytyy myös lauma eläimiä, joten pennut tottuvat pienestä pitäen mm. lampaisiin ja lehmiin, sekä tietysti kissoihin.

Pennut myydään ensisijaisesti perheenjäseniksi, mutta kuitenkin vain ja ainoastaan tavoitteellisesti harrastaviin koteihin. Bordercollie on älykäs rotu, joka kaipaa tekemistä (tai se keksii sitä itse). Bortsu on työnarkomaani ja tarvitsee jotain työtä, pelkkä lenkkeily ei sille riitä (tähän soveltuu moni muu rotu paremmin). Työ ei tarkoita pelkästään paimennusta, vaan monet muut harrastukset, kuten agility, TOKO, PK-lajit yms. tyydyttävät kyllä bortsun työtarpeen. Mikäli bortsu ei saa tarpeeksi tekemistä voi esiintyä helpostikkin häiriökäyttäytymistä, kuten autojen/varjojen/ihmisten jahtaaminen/napsiminen, joten kannattaa miettiä pystyykö tarjoamaan tarpeeksi aktiviteetteja. Tämä ei kuitenkaa tarkoita, että bordercollie on vain superaktiivisten ihmisten koira.

BC on erittäin älykäs rotu, mikä aiheuttaa välillä myös ongelmia. Vaikka bortsu on nopea oppimaan, ei elämä aina ole sen kanssa niin helppoa. Moni bordercollie löytää porsaanreiät ja oppii väärät tavat vähän liiankin nopeasti. Bortsu on kuitenkin elementissään saadessaan töitä aivoilleen, uusien asioiden oppiminen on niiden henki ja elämä. Bortsu on innokas, nopeaoppinen, helppo motivoida ja vauhdikas. BC onkin monipuolinen harrastuskoira ja koiramaailman "ferrari". Bordercollien ottaminen ei kuitenkaan ole oikotie onneen, vaikka siitä moneksi onkin.

Kaikille ei kuitenkaan bc sovi, kannattaakin siis miettiä rotuvalintaa tarkkaan. Kysellä saa ja pitää, samoin tutustua erilaisiin koiriin ja kasvattajiin. Parhaiten oppii rodusta kun käy katsomassa erilaisia yksilöitä erilaisissa paikoissa. Bortsuissa on hyvin laaja kirjo niin luonteen kuin ulkonäönkin puolesta. Meiltä ei pentua saa valittua ulkonäön perusteella, muutenkin lopulliset kotivalinnat tehdään vasta pentujen ollessa reilu 6vkoisia. Keskustelemme tulevien kotien kanssa yhdessä tulevasta perheenjäsenestä, mutta koska minä tunnen pennut parhaiten ja näen niitä eniten, niin pidän järkevimpänä tehdä lopulliset valinnat kotien suhteen. Jos siis haluatte valita pennun itse pentueesta, niin meidän pentueemme eivät ehkä sovellu teille.

Haen pennuilleni aktiivisia harrastuskoteja, joissa on koirakokemusta ennestään. Haluan nähdä kasvattini harrastuksissa, en sohvan pohjalla. En myöskään myy pentuja nuorille ensimmäiseksi harrastuskoiraksi, sillä tiedän kuinka helposti harrastaminen jää (opiskelut, seurustelukumppanit, jne.) ja koirasta saattaa tällöin jäädä tyhjänpantti parhaassa harrastusiässä. Lisäksi bc ei todellakaan ole esim. se helpoin ensimmäinen agilitykoira vaan ongelmia saattaa olla jos jonkinlaisia ja tämä nakertaa harrastusinnostusta.

Järjestän pennuillemme viralliset lonkka- ja kyynärkuvaukset niiden ollessa kuvausikäisiä (omistajien toivomusten mukaan) täällä Pirkanmaalla. Koska nykyisin selästä saa myös selkälausunnon virallisena, suosittelen myös nämä ottamaan. Spondyloosilausunnon saa aikaisintaan 2v., välimuotoisesta lanne-ristinikamasta (LTV) ja nikamaepämuodostumista (VA) 1v. Toivon myös, että omistajat kuvauttavat olat, sillä OCD voi olla myös oireeton. Omilta jalostusnartuiltani (omilta ja sijoituskoirilta) tullaan jatkossa kuvaamaan lonkkien ja kyynärien lisäksi virallisena myös LTV ja SP (epävirallisena myös olat). Lisäksi järjestän pentutapaamisia vähintään kerran vuodessa, on mukavaa nähdä pentuesisaruksia ja vertailla kokemuksia. Toki haluan kuulla kasvateistani muutenkin, joten toivon omistajien pitävän yhteyttä. Lisäksi itse aivan varmasti kyselen pentujen kuulumisia innokkaasti.

Meidän koiriimme saa tulla tutustumaan, niin kotioloihin kuin harrastuksiinkin!